Zabijając rekiny szkodzimy rafom koralowym

19 września 2013, 12:54

Naukowcy z Kanady i Australii odkryli, że spadek populacji rekinów szkodzi rafom koralowym. Ludzie zabijają co roku około 100 milionów tych zwierząt. Zagraża to istnieniu rekinów, gdyż z przeprowadzonych badań wynika, że tempo, w jakim zabijamy rekiny powoduje ciągły spadek liczebności tych zwierząt.



Kilkadziesiąt minut superpozycji

15 listopada 2013, 13:57

Grupie uczonych udało się przez 39 minut utrzymać stan kwantowy w temperaturze pokojowej. W skład międzynarodowego zespołu wchodziła Stephanie Simmons z Oxsford University oraz Mike Thewalt z kanadyjskiego Simon Fraser University


Zidentyfikowano pierwszy nowy gatunek delfina rzecznego od prawie 100 lat

23 stycznia 2014, 10:58

W dorzeczu brazylijskiej rzeki Araguaia odkryto pierwszy gatunek delfina słodkowodnego od 1918 r. Nadano mu nazwę nawiązującą do miejsca występowania - Inia araguaiaensis.


Wspólna genetyka odkładania na później i pochopnego działania

8 kwietnia 2014, 11:48

Odkładanie wszystkiego na później i impulsywność są genetycznie powiązane, co wskazuje na podobne pochodzenie ewolucyjne.


Solny dopalacz dla motyli

12 czerwca 2014, 11:19

W pobliżu posypywanych solą dróg u motyli rozwijają się większe oczy i mięśnie.


Maszyna nie zastąpi człowieka

3 września 2014, 11:49

Rozwijająca się robotyka, coraz bardziej zaawansowane prace nad sztuczną inteligencją powodują, że niektórzy obawiają się, iż w niedalekiej przyszłości roboty wyprą ludzi z wielu zawodów. Podobne obawy jednak pojawiają się co najmniej od czasów rewolucji przemysłowej.


Nowy jadalny biofilm do sera

1 grudnia 2014, 11:15

Naukowcy z Universitat Politècnica de València opracowali przeciwdrobnoustrojową powłokę do miękkich serów, która wydłuża czas ich przydatności do spożycia. Film jest całkowicie jadalny, a w jego skład wchodzą 2 olejki eteryczne - z oregano i rozmarynowy - oraz chitozan, pozyskiwany w procesie chemicznej deacetylizacji chityny pancerzyków skorupiaków.


© Andre Karwath, Creative Commons

Czekolada, która odmładza skórę

23 lutego 2015, 12:59

W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.


Udany test Dragona

7 maja 2015, 11:03

Firma SpaceX przeprowadziła udany test awaryjnego oddzielania się kapsuły Dragon od rakiety nośnej. Kapsuła jest wyposażona w system bezpieczeństwa, dzięki któremu, w razie problemów, szybko oddziela się od rakiety i bezpiecznie ląduje.


Zmiany spinu szybsze niż sądzono

21 lipca 2015, 13:53

Technologie spintroniczne właśnie zyskały na atrakcyjności. Szwajcarzy z Politechniki Federalnej w Lozannie (EPFL) wykazali, że zmiana wartości spinu odbywa się w elektronach znacznie szybciej niż sądzono. Dotychczas uważano, że elektron zmienia wartość spinu zbyt wolno, by można było wykorzystać to np. do budowy spintronicznych dysków twardych


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy